FELKÉRÉS RÉSZVÉTELRE AZ EURÓPAI HELICOBACTER PYLORI
REGISZTER FELTÖLTÉSÉRE

Tisztelt kolléganők/kollégák:

Az Európai Helicobacter pylori regiszter az Európai Helicobacter pylori munkacsoport vezetőségének kezdeményezésére jött létre. Magyarországon engem kértek meg a tevékenység koordonálásra, ennek során 10 centrumot kértem fel az adatgyűjtésre. A kutatást az Egészségügyi Tudományos Tanács Tudományos és Kutatásetikai Bizottsága engedélyezte, amelyet IV/29090-12/2020/EKU sz. határozatával 2023. december 31.-ig meghosszabbított. Az eltelt 7 év alatt 351 hazai eset került a regiszterbe a szegedi I. Belklinika, a győri Petz Aladár Kórház és a Ferencvárosi Egészségügyi Szolgáltató Kft részéről, a többi felkért centrum inaktív maradt.
A teljes európai regiszterben jelenleg 35,000 eset szerepel, az eredményekből több nemzetközi és egy hazai közlemény született (Buzás GyM et al., Orv. Hetil; 2019: 160, 47, 1856-1863). A kutatás beavatkozással nem járó nyílt, nemzetközi multicentrikus vizsgálatnak minősül: a tevékenység nem szponzorált sem gyógyszercég, sem alapítvány, sem munkahely, egyetem, vagy egyéb forrás által.
Azzal a kéréssel fordulok Önök felé, hogy amennyiben az adatszolgáltatásban részt szeretnének venni, jelentkezzenek az alább megadott elérhetőségeken. Az adatszolgáltatásban való részvétel feltételei:
     a) Gasztroenterológus szakvizsga
     b) Tapasztalat a Helicobacter pylori fertőzés eradikációs kezelésében
     c) Munkahelyén rendelkezésre állnak a diagnózis (endoszkópia, szövettan, ureáz gyorsteszt, szerológia) és kezelés ellenőrzésének (13/14-C-urea kilégzési teszt, széklet monoklonális antigén) módszerei.
Természetesen, mint minden regiszternél a cél az, hogy bepillantást nyerjünk az eradikációs kezelések lokális és kontinentális gyakorlatába és az eredmények alapján hazai és nemzetközi közlemények szülessenek: ehhez azonban statisztikailag feldolgozható, megfelelő számú eset szükséges, amely indokolja a szerzőséget.

Elérhetőség:
Dr.Buzás György Miklós
Ferencvárosi Egészségügyi Szolgáltató Kft
Gasztroenterológia
1095 Budapest
Mester utca 45
Telefon: 36(1)-4554571 (naponta 7-13h között)
Fax. 361-4554504
E-mail: drbgym@gmail.com